Osteoporose
Osteoporose

Osteoporose

Osteoporose

Als je botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn, heb je osteoporose. Vanaf je dertigste worden je botten langzaam steeds minder stevig. Dat geldt voor iedereen. Maar bij osteoporose is de verzwakking van de botten ernstiger en sneller dan normaal. Met zwakkere botten loop je meer risico om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Osteoporose is een chronische ziekte. Als je eenmaal osteoporose hebt, gaat de aandoening niet meer weg. Wel is het mogelijk om het zwakker worden van de botten te stoppen of te vertragen. Dat moet gebeuren door een goede behandeling en door aanpassingen in je leefstijl. Ook als je osteopenie hebt, heb je zwakkere botten. De verzwakking van de botten is echter nog niet zo erg als bij osteoporose. Andere namen voor osteoporose zijn: botontkalking, broze botten of poreuze botten.

Je kunt zelf aan de slag om je botten gezond en sterk te houden. Je botten passen zich aan de belasting die je lichaam te verwerken krijgt aan. Dus als je bijvoorbeeld wandelt, worden je botten belast door je gewicht. En als je traploopt, worden je botten weer op een andere manier belast. Door actieve belasting worden je botten sterker, je kunt ze dus trainen, net als spieren. Ook op latere leeftijd, of als je al osteoporose hebt. Botten reageren wel minder snel dan spieren. Daarom moet je geduld hebben en doorzetten.

Met goede begeleiding van een fysiotherapeut krijg je meer grip op je osteoporose en hoe krijg je adviezen over je leefstijl.

Onze fysiotherapeut die gespecialiseerd is in osteoporose is Kim Majoor.

Maak direct een afspraak

Wil je een afspraak maken? We zijn tijdens openingstijden telefonisch bereikbaar. Zijn wij niet bereikbaar, laat een voicemail achter. Je kunt je ook aanmelden via onze patiëntenportaal of stuur ons een e-mail.

© 2022 Jeroen Verschut Fysio. All rights reserved.