Achillespees
blessure

Achillespees blessure

Blessures aan de achillespees komen veel voor, zowel bij actieve sporters als bij inactieve personen. Mensen met achillespeesklachten ervaren vaak een lange periode beperkingen in het dagelijks leven en sport.

Pijn, stijfheid en zwelling rond de achillespees zijn het meest voorkomend.
Pijn kan optreden tijdens of na het sporten. Als de klachten steeds langer bestaan, is zelfs wandelen al pijnlijk. Vooral in de ochtend kan er stijfheid zijn. Je moet echt even op gang komen.

De klachten kunnen de sportbeoefening maar ook dagelijkse activiteiten langdurig belemmeren. Wil jij hiervan af? Dat kan. Maar een goede diagnose, behandelplan en revalidatie zijn daarom van essentieel belang.

We maken onderscheid in de locatie van je klacht, want dat bepaald hoe je moet gaan trainen.

Wat is de oorzaak van mijn achillespeesklachten?

Achillespeesklachten ontstaan bijna altijd door overbelasting.
Dat houdt in dat de belasting van de achillespees gedurende een langere periode groter is geweest dan de belastbaarheid. Uit de praktijk blijkt dat overbelasting ook in de hand gewerkt wordt door het stijgen van de leeftijd, een ongezonde leefstijl, stofwisselingsstoornissen zoals diabetes, eerdere blessures en bewegingsstoornissen.

Kan ik blijven sporten, terwijl ik last heb van mijn achillespees?

Heb je last tijdens of na het sporten? Het advies is om de belasting van het sporten aan te passen tot het niveau dat de pees aankan. Dat betekent de frequentie, duur en/of de intensiteit van het sporten omlaag brengen, totdat er geen klachten meer zijn tijdens en na het sporten. Ook moeten daarbij de ochtendstijfheid en startstijfheid langzaam verdwijnen.

Ik heb al maanden last van mijn achillespees. Gaat dit nog wel over?

Het kan zeker overgaan. Maar je zal geduld moeten hebben en heel gedoseerd opbouwen van je activiteiten. Wij helpen je daarbij. In de eerste twaalf weken begeleiden we je intensief en moet er een flink herstel zijn. Maar… je bent zeker een half jaar tot een jaar bezig met je herstel. Dit heeft te maken met het soort weefsel waaruit je achillespees is opgebouwd.

Heeft het zin om een echo te laten maken van mijn achillespees
wanneer ik last heb?

Vaak is het beeld van de klachten al duidelijk genoeg en is een echo niet nodig. Maar als we twijfelen, maken we een echo om de blessure goed in kaart te brengen.

Welke oefeningen kan ik het beste doen om mijn achillespees te laten herstellen?

Er bestaan diverse oefeningen en goedgekeurde oefenprotocollen die kunnen bijdragen aan het herstel van de achillespees. In de basis moeten alle soorten oefeningen ervoor zorgen dat de cellen in de achillespees gestimuleerd worden om nieuw, gezond weefsel te produceren.

Welke oefeningen het meest geschikt zijn, is afhankelijk van de exacte locatie van de klacht en of één of twee zijden zijn aangedaan. Behalve specifieke oefeningen voor de achillespees, blijkt in de praktijk dat oefeningen die de gehele bewegingsketen optimaliseren ook bijdragen aan het herstel van de achillespees. Maar gelukkig heb je ons daarvoor.

Maak direct een afspraak

Wil je een afspraak maken? We zijn tijdens openingstijden telefonisch bereikbaar. Zijn wij niet bereikbaar, laat een voicemail achter. Je kunt je ook aanmelden via onze patiëntenportaal of stuur ons een e-mail.

© 2022 Jeroen Verschut Fysio. All rights reserved.